מחלות לב וסטרס – הקשר הקריטי

תוכן עניינים

הביטוי "לא לקחת ללב", משמעותי לא רק מבחינה נפשית, אלא יש לו גם השלכות גופניות. כך במיוחד הדבר לגבי Stress, אשר מכונה בעברית עקה או דחק. איך זה בא לידי ביטוי בקשר בין מחלות לב וסטרס?

 

מהנפש לגוף

כיום הרפואה כבר יודעת, מה שאנשים הבינו לבד מזמן – מצבים נפשיים שליליים משפיעים לרעה על הגוף, במגוון דרכים. לכן, מחלות לב וסטרס למשל, הולכים יד ביד. האדם הוא מערכת רבת חלקים ותת מערכות, אך אין מנוס מכך שהכול מחובר ביחד ופועל בהרמוניה. כאשר הרמוניה זו מופרת, הדבר מתבטא בהכרח גם מחוץ למערכת הפגומה. הוא מזיק למערכות אחרות. אם הנפש חולה, הגוף יחלה גם.

 

כאשר הלב בלחץ

"הרוצח השקט" הוא הכינוי הידוע והלא חביב, אשר הוצמד לתופעה המסוכנת של יתר לחץ דם. מצב זה עשוי לפגוע באברים שונים בגוף, שהלב הוא בין המרכזיים שבהם. יש לא מעט גורמים אשר משפיעים על רמת לחץ הדם, בהם חוסר בפעילות גופנית, עישון, משקל יתר ולקיחת תרופות מסוימות. אך גם לחץ נפשי ידוע כגורם סיכון משמעותי ליתר לחץ דם. בכך, הוא מספק דוגמה בולטת, לאופן שבו סטרס משפיע על בריאות הלב.

 

אבחון וטיפול

ניתן לאבחן כיום מחלות לב במגוון רחב של דרכים. עולם הרפואה התפתח טכנולוגית באופן מרשים מבחינה זו, כולל מבחר בדיקות דוגמת טומוגרפיה ממוחשבת (Computed Tomography או CT), אקו לב, מיפוי לב או בדיקת emg. הידע הזמין לגבי מחלות לב מבוסס על שנים רבות של ניסיון ומחקר. כמו כן, אפשרויות הטיפול רחבות מאוד. זיהוי מוקדם של מחלת לב, מאפשר לטפל בה בהקדם ולמנוע את נזקיה.

 

מניעה

כמובן, עדיף למנוע מצבים אלה מראש, מאשר לחלות ולהזדקק לטיפולים מסובכים ויקרים. בהקשר זה, מנקודת מבטו של האדם הממוצע, כדאי לשים לב לכמה נקודות מפתח מעשיות:

  • לצאת מהמתח – מומלץ וחשוב, לצמצם ככל יכולתכם מתח נפשי.
  • לשנות הרגלי חיים – מחלות לב מושפעות מהרגלי חיים גרועים מסוגים שונים, דוגמת תזונה באיכות נמוכה. שינוי הרגלים אלה לטובה כדאי במילא, גם מסיבות נוספות. כך שזה הוא כיוון מעשי חשוב ביותר, לצמצום סיכונים של מחלות לב ובכלל.
  • מודעות למצבכם המיוחד – ייתכן שיהיו נקודות מעשיות נוספות עבורכם ספציפית, לאור מצב מיוחד שבו אתם נמצאים. כדאי להיות מודעים לכך. למשל אצל מבוגרים, חולי סכרת ואפילו נשים בהיריון, יש השלכות מיוחדות לנושאים כמו יתר לחץ דם, מתח ומצב הלב.
  • בדיקות בהתאם לצורך – ניתן להיבדק תקופתית, על פי המלצות הרופא שלכם. בוודאי במקרים שבהם יש לכם גורם סיכון מיוחד למחלת לב.

איך יוצאים מהמתח?

רבים יגידו, שקל לדבר אבל מסובך יותר לעשות, בכל הנוגע ל"יציאה ממתח". שהחיים המודרניים לא קלים מבחינה זו. אז התשובה לכך, היא אולי כן וגם לא. מחד, החיים האלה מכניסים מצבים יוצרי מתח. מאידך, הם מספקים ידע והזדמנויות לצמצום המתח. בכל עיר מודרנית, יש לא מעט מקומות שבהם ניתן להצטרף לפעילויות פנאי שמסייעות לצאת מהמתח. אם זה קבוצות הליכה, טאי צ'י וצ'יקונג, יוגה או כל דבר אחר שמרגיע אתכם. מההיבט הנפשי הישיר יותר, ישנו מידע רב זמין על גישות לעזרה עצמית בנושאים אלה. זאת, לצד אפשרויות טיפול וייעוץ בנוסח טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) או NLP. לפני הכול, ישנה מודעות רבה לנושא זה והדבר כבר מסייע לאנשים לשים לכך לב ולעשות משהו בנידון. כמו שאומרים נפש בריאה בגוף בריא ואם אתם לא תטפלו בכך מבעוד מועד, איש לא יעשה זאת במקומכם.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את: