לתרופות מסוגים שונים יש השפעות שונות. בכל מקרה, שלוקחים תרופות לאורך זמן, בין אם הסיבה הרפואית מצדיקה זאת, כלומר אם מדובר באמת במחלה של הגוף או הנפש ובין אם פחות, יש לכך השפעה. למשל, נטילת תרופות נגד דיכאון וחרדה לאורך זמן יש השפעה על מנגנון העלייה במשקל. יש גם תרופות מקבוצה זו אשר יכולות לגרום לבעיות שינה, כאבי בטן, הקאות, ירידה בחשק המיני, מצבי רוח ועוד. לעומת זאת, לתרופות ממשפחת הקורטיזול תופעות לוואי אחרות שיכולות לצוץ הן פציעות בעור, פגיעה בתהליכי גדילה אצל ילדים ובני נוער, עליה ברמות לחץ דם ועוד.
צריכים לקחת תרופות איך תעשו את זה נכון?
למרות שיש המון תרופות המשתייכות לתחום של רפואה מערבית שניתנות אך ורק עם מרשם רופא, יש גם לא מעט תרופות שנמכרות ללא מרשם. חשוב להבין, זה שהתרופה נמכרת בבית המרקחת ללא מרשם, זה ממש לא אומר שאפשר ליטול אותה בלי הגבלה. אם מדובר במשככי כאבים למשל, המינון חייב להיות בפיקוח. כלומר, כדאי לקחת את התרופה רק שהתסמינים שבגללה אתם מעוניינים לקחת אותה מלכתחילה מופיעים ולא סתם ככה. שווה להשקיע כמה דקות בקריאת ההוראות שכתובות בתוך האריזה ולהקפיד על המינון המדויק. במידה ונטלתם תרופה אך היא לא עוזרת, שווה להתייעץ עם הרופא ולא להחליף תרופות על דעת עצמכם.
מתי כדאי לקחת?
שאתם רוכשים תרופה מבית המרקחת, אתם מקבלים הוראות מהרוקח איך לקחת את התרופה. חשוב להקפיד על זמני נטילת התרופה ולקחת לפי מספר הפעמים במהלך היום וחלק את השעות ואת המרווחים בצורה הגיונית. כדאי לשמור על מרווחים קבועים של שעות הנטילה כדי שהתרופה תוכל להיספג בגוף כמו שצריך וככה היא גם תוכל לפעול. עוד דבר שחשוב לשים אליו לב הוא ההתייחסות למידע האם יש ליטול את התרופה לפני או אחר האוכל. זה חשוב משום שיש לכך השפעה מבחינת הספיגה ויש גם כל מיני תסמינים שיכולים לפגוע בפעילות של התרופה.
אלכוהול
יש מאכלים וגם משקאות שפשוט פוגעים בספיגה וביעילות של התרופה. לכן, חשוב לשים לב לאיזה שילובים מותרים ואיזה אסורים והכי חשוב להימנע מצריכה של אלכוהול בזמן שאתם נוטלים את התרופה.
מה לגבי המינון?
רבים בטוחים כי הם לא מחוייבים לקחת את המינון המדויק שכתוב על האריזה. למשל, יש הורים שנותנים לילד שמנג‘ס על כאבי שיניים או ראש רק חצי מנה. זו טעות ויש להקפיד על המינון המדויק. הדרך הכי טובה למדוד בצורה מדוייקת את המינון היא באמצעות מזרק או הכלי שמגיע ביחד עם התרופה. ניתן להמיר את הכמות לכף או כפית ואז להבא להמשיך ליטול באותו אופן.
האם לאחסן את התרופות במקרר?
לא בהכרח. עד לפני מספר שנים ההמלצה הייתה לשמור תרופות במקרר. היום זה ממש לא ככה. קירור מתאים רק לתרופות מסוימות ויש להקפיד על כך. לפעמים יש תרופות שיפגעו לגמרי כתוצאה מקירור.
לפני שאתם מתפתים לקחת תרופה – נסו רפואה טבעית
לפעמים אנחנו מרגישים שהגרון מתחיל להציק לנו, שמגיע התחלה של צינון ואנחנו ישר מתפתים לקחת תרופה כדי שהכאב או התסמין יחלוף. כאמור לתרופות יש השפעה מזיקה, גם בטווח הקצר וגם בארוך, לכן לפעמים כדאי לפנות דווקא לפתרונות טבעיים ואלטרנטיביים כמו תוספי תזונה, צמחי מרפא, טיפולים מתחום הרפואה הסינית כמו דיקור למשל, טיפול באמצעות כוסות רוח ועוד. טיפולים אלה מסייעים בחיזוק ואיזון פיזי ונפשי גם יחד.