פסיכולוגיה של הספורט היא ענף ייחודי בפסיכולוגיה, אשר מתמקד בתמיכה, בהשגת הביצועים הטובים ביותר בקרב ספורטאים חובבנים או מקצועיים, ברווחה הכלכלית ועוד. פסיכולוג ספורט בדרך כלל ייתן מענה מקצועי להורים של ספורטאים, למאמנים וכמובן גם לספורטאים עצמם. מכיוון שפסיכולוגיה של הספורט עוסקת בין היתר בסוגיות מערכתיות שונות המתרחשות הן בתוך ארגונים והן בתוך קבוצות ספורט, ניתן למצוא פסיכולוג מעין זה כיום במגוון ענפי ספורט שונים ובין היתר גם במסגרות ספורטיביות הרלוונטיות לילדים ובני נוער, לרבות קבוצות קטנות של ספורטאים חובבנים. לא פעם צוותים מקצועיים של מועדוני ספורט פונים לעזרת פסיכולוג על מנת שילווה את הטיפול המקצועי בסוגיות מערכתיות שונות שמשפיעות על הקבוצה ועל קהילה שלמה כגון: שימוש בחומרים מסוכנים, גזענות או סקסיזם שעלול להוביל לפסילת ספורטאים.
פסיכולוג ספורט לילדים
על אף שספורט מעניק ערך רב לחיים של ילדים ומאפשר להם הזדמנויות ייחודיות ללמוד איך להתגבר על אתגרים שונים, ליצור קשרים חברתיים עם בני הגיל שלהם ולהיות חלק מקבוצה. עיסוק בספורט בעיקר בקרב ילדים עשוי להיות מלחיץ מאוד ולגרום להופעתם של תסמינים נפשיים וגופניים שעלולים לפגוע ביכולת של הילדים לתפקד בצורה תקינה ביומיום שלהם. במקרה שכזה פסיכולוג ספורט לילדים הוא הכתובת לפנות אליה. על פי מחקרים שונים, ילדים ומבוגרים העוסקים בספורט באופן מקצועי, נמצאים בסיכון מוגבר לחוות בעיות רגשיות שונות כגון: הפרעת חרדה, דיכאון, הפרעות אכילה ועוד. מטרתו של פסיכולוג ספורט הרלוונטי הן עבור ילדים והן עבור בני נוער ומבוגרים הוא לסייע לספורטאים לעסוק בספורט בצורה נעימה מבלי שהדבר ישליך על הנפש שלהם וייצור להם בעיות שונות שיעיבו על חייהם.
מתי מומלץ לפנות לפסיכולוג ספורט לילדים?
אם הילדים שלכם עוסקים בספורט באופן מקצועי, ישנם מספר מצבים שבהם עליכם ליצור קשר מיידי עם פסיכולוג ספורט לילדים. ראשית כל, הסיבה הנפוצה ביותר היא עיסוק יתר במחשבות על פעילות ספורטיבית אשר מעוררות רמת חרדה גבוהה אצל הילד ומונעות מהן להתמקד בתחומים חשובים כגון: למידה בבית הספר, הנאה מפעילות חברתית מחוץ לשעות בית הספר ועוד.
חשוב להבין שספורטאים בל גיל מתמודדים עם גורמי לחץ רבים כגון: לוחות זמנים מורכבים, דאגות לקראת תחרויות ועוד ועל כן, כבר בגיל צעיר חשוב להקנות להם אסטרטגיות יעילות לצורך ניהול המתח והחרדה שלהם והתמודדות עם כל מצוקה נפשית בצורה הטובה ביותר.
בעיה נוספת שבגינה יש לפנות לפסיכולוג שמתמחה בספורטאים היא כל מה שנוגע לדימוי גוף שלילי של הילד. מכיוון שספורטאים ממוקדים בביצועים גופניים, לא פעם ילדים יכולים להשליך חוסר הישגיות או כישלון לגוף שלהם וכך נוצר דימוי גוף שלילי שעלול ליצור בעיות אכילה ועוד.
בכל מקרה שבו אתם חשים כי הילד שלכם נפגע באופן נפשי מהעיסוק בספורט, כדאי שתתיעצו עם פסיכולוג ספורט מקצועי ומנוסה בתחום.
כיצד מטפל הפסיכולוג?
פסיכולוגים יכולים לעשות שימוש במספר גישות טיפוליות. כאשר מדובר על טיפול פסיכולוגים לילדים ישנן שיטות טיפול רגשי שיכולות לסייע לכל ילד כגון: טיפול קונטיבי התנהגותי, תרפיית קבלה ומחויבות, טיפול פסיכולוגי דינאמי, פסיכותרפיה בין אישית ואף טיפול משפחתי. לא פעם גם השתתפות בקבוצת תמיכה הכוללת הנחייה של הפסיכולוג יכולה לסייע לילדים העוסקים בספורט ולספורטאים בכלל בכל גיל.
לכן, בעת הצורך – דעו לפנות אל מרפאות בריאות הנפש, אשר יידעו לקשר אתכם אל איש או אשת מקצוע רלוונטיים.