כל מה שרציתם לדעת על טיפול במציאות מדומה

תוכן עניינים

אנו חיים בעידן שבו חדשות לבקרים יוצאת איזו אפליקציה חדשנית מרתקת, מיזם מתחום ההייטק שלא מפסיקים לדבר עליו וגאדג‘טים כמעט בכל תחום. אם עד לפני תקופה לא ארוכה שמענו על טכנולוגיית המציאות המדומה בהיבט של פעילויות ואטרקציות מיוחדות לאירועים פרטיים ועסקיים, נראה כי הטכנולוגיה שוב פרצה את גבולותיה וכי טיפול במציאות מדומה הופך רלוונטי יותר מתמיד.

מהי מציאות מדומה, ואיך היא קשורה לטיפול?

מציאות מדומה מוגדרת כטכנולוגיה היוצרת אשליה שיודעת לדמות סביבה ומצבים מהמציאות. ברגע שאנו עושים שימוש בטכנולוגיה של מציאות מדומה, אנחנו נכנסים לתוך עולם מקביל. למעשה, מדובר בהתפתחות טכנולוגית פורצת דרך, בה אדם הסובל מבעיה רפואית ספציפית יכול לעבור טיפול ייחודי באמצעים דיגיטליים. הטכנולוגיה הזו נקראת גם VR. המערכת בעצם יודעת להביא את המטופל לתוך סיטואציה בה הוא מתרגל תהליכים, תרגילים ומצבים המשקפים את המגבלות שלו אך גם עובדים על תהליך של חיזוק במקביל. המערכת משלבת מגוון אמצעים בהתאם לסוג הטיפול שמתאים לנו, כמו למשל משקפי VR (משקפי מציאות מדומה), תוכנת מחשב ייעודית, מסך בטכנולוגיה של 360 מעלות מרכיבי חומרה יחודיים ועוד.

האם ניתן לטפל באמצעותה בבעיות נפשיות, פחדים וחרדות?

בהחלט כן. הרי אין כמעט אדם שלא מפחד ממשהו. אחוז הילדים והמבוגרים הסובלים מחרדות ובעיות נפשיות רק עולה כל הזמן. למעשה, המערכת מסייעת ליצור מציאות המגרה את החושים של המטופל ותומכת בתהליך של פיתוח חוסן נפשי במגוון מצבים. המערכת מתאימה לטיפול במגוון רחב של בעיות, כגון חרדות, פחדים, הפרעות אכילה, דיכאונות ברמות שונות ועוד. מדובר באימון לכל דבר בו יש להתמיד. לעיתים יש צורך לשלב את הטיפול עם אמצעים טיפוליים אחרים.

טיפול בכאבים באמצעות מציאות מדומה

כאב הוא חלק מאיתנו, הוא חלק מהגוף שלנו ואין אדם שלא חווה סוג של כאב בשלב כזה או אחר. כשמדובר בכאב כרוני, המצב קצת שונה. מערכות מציאות מדומה לאט לאט מתפתחות ונכנסות לתוך מכוני כאב, מקומות המתמחים ברפואת ספורט, מכוני פיזיותרפיה, בתי חולים ועוד. בין הטכנולוגיות המוכרות שנעשה בה שימוש לאחרונה, טכנולוגיה זו יודעת איך להגיב לכל תנועה אותה המטופל עושה ולשפר בהיבט הפיזי והקוגניטיבי. גם כאן נעשית עבודת על בסיס גירוי חושי. לכן, אפשר לעבוד על מגוון מצבים כמו חיזוק השרירים, שיפור הליכה, עמידה, גמישות ועוד.

למי מתאים טיפול במציאות מדומה?

הטיפול במציאות מדומה מתאים למגוון מטופלים הסובלים ממצבים בריאותיים שונים: טראומה או חבלה קשה כתוצאה מתאונה, לוחמים שעברו טראומה בצבא, אנשים שעברו שבץ מוחי, אנשים החולים במחלת הסרטן, מטופלים בטרשת נפוצה, אנשים הסובלים מבעיות אורטופדיות שונות, אנשים הסובלים מפגיעות נוירולוגיות, ספורטאים הסובלים מפציעות ספורט במטרה לשפר תגובות הקשורות לשיווי המשקל, חיזוק השרירים ועוד. כרגע הטיפולים עדיין נמצאים בשלב התנסות ולא כלולים בסל. אולם עם הזמן וככל שהטכנולוגיה תהפוך יותר מתקדמת, כנראה שגם זה ישתנה.

יתרונות הטיפול

  1. התוכנה מאפשרת לבצע התאמות מדויקות בהתאם לקשיים ולמצב הפיזי בו המטופל נמצא.
  2. קצב התקדמות אישי ובצורה הדרגתית.
  3. מקצר את תהליך ההחלמה.
  4. המטופל חווה במהלך הטיפול תחושת הנאה וסיפוק.
  5. תורם לחיזוק תחושת המסוגלות העצמית.
  6. משפר את המוטיבציה לאורך התהליך.

לסיכום, בעוד יש מצבים בהם הטכנולוגיה קצת פוגעת בנו, בתקשורת הבין אישית, לעומתם יש גם מקרים בהם היא עוזרת ומשפרת את איכות החיים של רבים מאיתנו. ייתכן ויוכל להוות חלק ממכלול של טיפולים, למשל – במקביל אל טיפול נפשי טבעי.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את: