זעם הוא רגש שמוכר לכולנו. כולנו ”חוטאים ברגש הזה“ בכל מיני מצבים וסיטואציות בחיים שלנו. בתרבות ובחברה שלנו בדרך כלל אנחנו מוקיעים את הרגשות הללו וכהורים מלמדים את הילדים לא לכעוס וגם בחוץ אנחנו רואים איך אנשים שלא מצליחים לשלוט ביצרים שלהם ומביאים את הכעס שלהם לידי ביטוי בפועל באמצעות אלימות מוצאים את עצמם מאחורי סורג ובריח. יחד עם זאת, יש את הכעס הלגיטימי שמופיע באומנות, שבא לידי ביטוי באמצעות טיפול באומנויות ויש אנשים שמשכילים לתעל את העוצמות הרגשיות הללו דרך האומנות.
כעס וטיפול באומנויות
אנחנו רואים איך על בסיס קבוע אנשים שהם גם אמנים מביאים לידי ביטוי את הכעס, הזעם והתסכול שלהם בין אם זה בסרטים, בין אם זה בשירים ובין אם על ידי ציור של ציורי גרפיטי ברחובות. המטפל באומנויות ומצבים רגשיים אצל ילדים אורי אלטר מספר כי בקליניקה שלו שמדובר בילדים, בני נוער וגם מבוגרים שחווים קושי בוויסות הכעס האומנות עושה סוג של פלא. דרך האומנות בין אם זה ציור, בין אם זה פיסול ובין אם זה אפילו מוזיקה, יכול האדם לפרוק את הזעם או התסכול שלו וכך הוא לומד איך לווסת את עצמו. דרך היצירה הילד מביע את הרגשות שלו והוא יכול להביע זעם עדכני, כלומר כתוצאה ממשהו שעובר עליו כמו משבר למשל והוא יכול גם להביא דרך היצירה את העולם הפנימי שלו.
אז איך עוזרים לילד שחווה כעס לעתים קרובות?
כעס הוא רגש לגיטימי. מותר לכעוס, מותר להתעצבן, מותר לחשוב תסכול והשאלה מה עושים הלאה. ברגע שניתן לילדים שלנו כלים לשלוט בכעס ולווסת אותו, נחזיר את השליטה להם, נראה שיפור אדיר בתהליך הוויסות.
עם זאת, לעתים כדאי לשלב טיפול זה יחד עם שיטה נוספת, כגון טיפול נפשי טבעי, פסיכולוג וכיו"ב.