מה צריך לעשות כאשר מופיע דימום בשתן?

תוכן עניינים

דימום בשתן הוא תופעה ידועה. לא פעם אנשים מגיעים לשירותים במטרה להטיל את שתן בנחת ובשלווה, אך מגלים כי השתן שלהם בצבע אדום. ראשית כל חשוב להירגע ולזכור שלא תמיד שהשתן שלנו אדום, זה בהכרח מעיד על כך שיש לנו דם בשתן. בנוסף, גם אם יש לנו דם בשתן, לא תמיד זה מסוכן או מסכן אותנו. אכילת מוצרים המכילים צבעי מאכל, אכילת סלק ואפילו תרופות מסוימות צובעים את השתן באדום. אם שללנו את נושא המזון והשתיה, חשוב להבין כי דם בשתן הוא ממצא פתולוגי שמעיד על הצורך לבצע בירור רפואי מעמיק.

 

נהוג לחלק דם בשתן לשתי קבוצות

  1. דם שרואים אותו – המטוריה.
  2. דם שלא רואים אותו, אלא בבדיקה מיקרוסקופית.

דם בשתן יכול להיגרם מקשת רחבה של מצבים. כן חשוב לגשת לרופא אורולוג מומחה לצורכי בירור מעמיקים.

 

מה הגורמים שיכולים להוביל להופעה של דם בשתן?

למשל, אצל אנשים שלוקחים באופן קבוע מדללי דם, הדבר יכול להוביל להופעה של דימום שיוצא בשתן. במצב כזה צריך לבדוק את מצב הקרישה בגוף. חשוב לעשות חלוקה נוספת להופעה של דם בשתן. כזו שכואבת וכזו שאיננה כואבת. למשל, דם בשתן שגורם לכאב, יכול להיגרם כתוצאה מאבן שעוברת מהכליות לאורך מערכת השתן וכאשר היא מתקדמת הלאה, היא בהחלט יכולה לגרום לדימום. גם דלקת בשתן עם דגש על דלקת שמופיעה בכיס השתן, עלולה להוביל להופעה של דם בשתן. גידולים מסוגים שונים עלולים לבוא לידי ביטוי בכאב ולדם בשתן.

מה לגבי דימום בשתן שאינו כואב?

דימום בשתן שאינו גורם לכאב מחייב התייחסות מאוד רצינית, בעיקר אצל מבוגרים. אחרי ששוללים כל מיני מצבים רפואיים שהם יחסית מאוד שכיחים, חשוב שרופא אורולוג יסתכל פנימה, יבצע בדיקת צנתור דרך השופכה בכדי לבדוק את הנושא קצת יותר לעומק.

 

איך נדע שיש לנו דם בשתן אם לא ניתן לראות אותו?

כאמור, הסוג השני של התופעה הוא אנשים שיש להם דם בשתן אבל הם לא רואים אותו. הרי אם זה נשמע כמו משהו לא הגיוני. אם נשים טיפה אחת של יין בתוך כוס מים, כל המים יצבעו באדום. אז איך יש דם בשתן ולא רואים אותו. מסתבר שזה הכל עניין של מידתיות. כלומר שמסתננות להן כדוריות דם אדומות בשתן אבל לא בכמות שהיא גדולה, אז יש מה שנקרא המטוריה מיקרוסקופית.

 

שזה קורה, הבירור הרפואי הוא קצת שונה בהשוואה לאם היה לנו דם בשתן והיינו רואים את זה. הרופא יעזר במיקרוסקופ. למשל שמדובר במחלות של הכליה או מחלות דלקתיות הקשורות לכליה, הרבה פעמים זה גורם להפרשה מיקרוסקופית של דם בשתן. בדיקה בודדת לא מספיקה במקרה הזה וחשוב לבדוק את זה לעומק על ידי בירור רפואי ומעקב לאורך זמן.

 

קיים גם הרבה פעמים בלבול אצל נערות ונשים שמקבלות וסת ובטוחות שיש להן דם בשתן, אבל זה בעצם דם שמגיע מהוסת. לכן יש חשיבות מאוד גבוהה לכל הנושא של הבירור הרפואי במצב של דם בשתן. גם מאמץ גופני ממושך יכול להוביל לזה.

 

לסיכום, הופעה של דם בשתן היא איננה ממצא תקין ומחייבת בירור רפואי, לפעמים שטחי ולפעמים מעמיק. זה אמנם לא בהכרח מעיד על מחלה או על בעיה, אבל זה כן משהו שצריך לבדוק אותו, לא להתעלם ממנו וודאי שלא להזניח אותו. נקודת הפתיחה שלנו תהיה אצל רופא המשפחה ובמידת הצורך נגיע לאורולוג או נפרולוג.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את: